SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witamina a

  • [...] doustnie (w formie suplementu lub żywności), jak i bezpośrednio na skórę. Co jest lepsze?  Podsumowanie Na zdrowie skóry wpływa wiele czynników i nie można zapomnieć o witaminach. Stosowane miejscowo przynoszą korzyści skórze, ale to suplementacja i żywność dają więcej zalet, ponieważ oddziałują na więcej aspektów zdrowotnych. Zanim jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1710 Data: 2021-06-09 14:08:59
  • Intensywny wysiłek fizyczny sprawia, że organizm osoby trenującej wykazuje znaczne zapotrzebowanie na witaminy. Jest to bezpośrednio powiązane z tym, że osoba po ciężkim wysiłku musi koniecznie się zregenerować. Proces ten pozwala na utrzymywanie homeostazy ciała i podejmowanie regularnych wysiłków. Witamina C Obecnie jest moda na objadanie się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20387 Data: 2017-06-10 10:24:56
  • ZMA to preparat składający się z cynku, magnezu i dodatku witaminy B6. Na etykiecie ZMA wyczytać możemy, że jego działanie jest dość wszechstronne i skupia się na poprawie wyglądu sylwetki, jak i parametrach siłowych czy też wspomagających regenerację i zdrowie. W wielu artykułach wyczytać również możemy, że ZMA wpływa na wzrost poziomu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2235 Data: 2020-07-01 20:01:50
  • Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3759 Data: 2020-06-28 00:39:18
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] odtłuszczone, maślanka, cukier, dekstroza, laktoza (z mleka), skrobia modyfikowana, zagęszczony sok o smaku mango 0,3%, barwnik: karoteny, stabilizator: karagen, aromat, witamina E, tiamina, ryboflawina, witamina B6. Wartości odżywcze 100 g jogurtu dostarczy 77 kcal, w tym: 3,1 g białka 1,4 g tłuszczu (w tym 0,9 g kwasów tłuszczowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22627 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 985 Data: 2023-12-02 17:38:17
  • [...] kości przez całe życie, potrzebujesz połączenia dobrego odżywiania, regularnych ćwiczeń i ogólnego stylu życia przyjaznego kościom. Składniki odżywcze, takie jak wapń, witamina D i białko, współpracują ze sobą, budując solidną masę i gęstość kości. Musisz dodatkowo pamiętać o regularnej aktywności, która stymuluje wzrost nowych kości. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 841 Data: 2024-03-28 10:54:55
  • Układ odpornościowy, czyli inaczej immunologiczny, to system obronny naszego organizmu, chroniący nas w pierwszej kolejności przed zewnętrznymi, biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi, zaliczanymi ogólnie do grupy patogenów. Praca układu odpornościowego skupia się więc głównie na rozpoznawaniu i unieszkodliwianiu patogenów, takich jak m.in. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5678 Data: 2021-01-08 19:27:22
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Białko jest wszędzie... W 100 g masła orzechowego znajdziesz: Liczba kalorii: ok. 590 Białko: 24 g Węglowodany: 22 g Tłuszcz: 50 g Błonnik: 7 g A do tego: kwas foliowy, witamina E, magnez oraz cynk. Sery Sery to produkty mleczne i oprócz tego, że smaczne, to bogate w białko (ale i w tłuszcz, więc uwaga na kalorie!), witaminy i minerały. Ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4278 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7500 Data: 2020-01-27 09:49:30
  • Magnez jest niezbędnym dla ludzkiego organizmu pierwiastkiem z grupy makroelementów. Magnez ma fundamentalne znaczenie dla wielu reakcji komórkowych i procesów życiowych. Jest jednym z pięciu podstawowych pierwiastków, obok sodu, potasu, wapnia i chloru, zawiadujących gospodarką wodno-elektrolitową organizmu.  Producenci niezwykle chętnie sięgają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16566 Data: 2020-12-07 19:37:36
  • Problemy z płodnością są bardziej powszechne, niż mogłoby się wydawać. Jeśli doświadczacie ich ze swoją partnerką, nie jesteście ze swoim problemem sami. Szacuje się, że jedna na sześć par ma problemy z płodnością, a jeden na trzy przypadki wynika z problemów zdrowotnych mężczyzny. Chociaż niepłodność nie zawsze jest uleczalna, każdy mężczyzna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10695 Data: 2020-05-30 12:40:11
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] karotenu wynosiła 81% dla szpinaku i 47% dla marchwi. Inne badania wskazują, że beta-karoten ze szpinaku wymaga większych dawek warzywa w porównaniu do marchwi, aby powstała witamina A. Prawdopodobnie marchew pozwala na lepsze przekształcenie beta-karotenu do witaminy A w porównaniu do szpinaku. W przypadku szpinaku trzeba było 20 cząstek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1380 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • Jakie ryby jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    O tym, że są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz że zawierają cenne kwasy tłuszczowe, wie niemal każdy z nas, ale mimo to spożycie ryb jest w Polsce zdecydowanie zbyt niskie. Na pewno spory wpływ na tę sytuację ma cena, która czasem pozostawia wiele do życzenia, ale też w ostatnim czasie pojawiło się wielu wegetarian, którzy nie jedzą między [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5587 Data: 2017-10-16 09:56:23
  • Mamy XXI wiek, a ludzie nadal wierzą w zabobony. Doskonale ma się u nas homeopatia, porady szamanów XXI wieku („witamina C leczy raka”), a porady „lekarzy” z Facebooka mogą nawet zabić (niektórzy beztrosko polecają np. warfarynę, lek stosowany wyłącznie pod nadzorem lekarza i tylko w określonych przypadkach). A może czarnoskórzy zawodnicy płacą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12398 Data: 2019-09-29 11:06:42
  • Na suchość skóry może wpływać wiele czynników, w tym także odwodnienie, procesy starzenia, zmiany sezonowe, alergie oraz niedobory mikroelementów. W zależności od przyczyny pielęgnuje się ją i leczy, różnymi metodami. Mogą to być lecznicze i nawilżające maści, stosowanie olejków, picie większej ilości wody czy uzupełnianie witamin i minerałów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3212 Data: 2020-04-20 23:29:50
  • Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety.   Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1251 Data: 2023-06-07 15:41:34
  • Antybiotyki to bez wątpienia cenny skarb medycyny, jednak ich stosowanie wiąże się z pewnymi wyzwaniami. Ze względu na popularność i częstotliwość stosowania antybiotyków ich wpływ na mikrobiotę jelitową każdej leczącej się osoby, a także na całe otaczające środowisko naturalne, stanowi realne zagrożenie.  Źródła: MacNair, C. R., Tsai, C. N., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 797 Data: 2023-09-05 13:09:05
  • Witaminy stanowią grupę niezbędnych dla życia i zdrowia związków chemicznych. Łącznie poznano ich 13, z czego 4 należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a pozostałe do rozpuszczalnych w wodzie. Ich zrównoważoną podaż zapewnia urozmaicona dieta, a braki spowodowane niską dostępnością wybranych produktów spożywczych, zaburzeniami w obrębie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1009 Data: 2021-03-12 10:02:10
  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3448 Data: 2017-08-05 15:18:24